Charley Toorop


De Grote Voorbeeld Vrouwen in de beeldende kunst, zoals bijvoorbeeld Georgia O’Keeffe, Agnes Martin en Louise Bourgeois, zijn altijd een grote stimulans geweest. Hun wilskracht, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen hebben tot prachtige oeuvres geleid. In 1994 zag ik in de galerie nationale du Jeu de Paume in Parijs de tentoonstelling “Joan Mitchell, les dernières années”. Werken (én een film waarin ze, vlak voor haar dood, stijf van de kanker, bovenop een ladder, met een bezem en emmers verf, als een bezetene de schilderijen staat te maken die daar, in het Jeu de Paume, in 1994 tentoongesteld werden) van Joan Mitchell (1926 – 1992) die me tot op de dag van vandaag inspireren.
Zo ook Charley Toorop.

Charley Toorop (1891-1955) geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam toont in een grote overzichtstentoonstelling 111 schilderijen, waaronder dertien zelfportretten.

“Vooral geen principes!” is een indrukwekkende tentoonstelling, nog tot 18 januari 2009 te zien…

En als je daar dan toch bent:
In het Chabot Museum Rotterdam (aan de overkant van Museum Boijmans Van Beuningen) is de tentoonstelling  “Zicht op Zeeland” nog te zien, met Chabots bewogen visie op de zee…(1933)

Zaterdag 13 december, 14.00uur:
Meet & Greet: Carel Blotkamp vertelt over Charley Toorop.
reserveren: educatie@boijmans.nl

zie: present from a friend (2)

2 thoughts on “Charley Toorop”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *