Marjolijn van den Assem

Tekeningen en Schilderijen

Matisseboompje gesnoeid

Marjolijn Uncategorized

Het gesnoeide Matisseboompje
kunst over kunst
t/m 5 oktober 2009
Museum Jan Cunen, Oss.

VERNUFTIG + BEVRIJDEND, een hoogstaande tentoonstelling!

“Wat gebeurt er als kunstwerken naar elkaar verwijzen, zijn ontleend aan elkaar, worden toegeeigend, geparafraseerd? Daarover gaat de tentoonstelling “Het gesnoeide Matisseboompje”. Ons stond geen verhandeling over authenticiteit of auteurschap voor ogen en ook geen staalkaart van verschillende houdingen ten aanzien van het toe-eigenen. De bedoeling is “kunst over kunst” – kunstwerken die zowel vertrouwd als vreemd ogen en de bekoring die daarvan uitgaat. En die daardoor als het ware een tweede leven krijgen omdat ze een ander, maar niet persé “waar” licht werpen op het beeld, het oeuvre, de stijl of de houding waaraan wordt gerefereerd. Alsof we Piet Mondriaans voorliefde voor jazzy cocktailparty’s menen te herkennen in de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent”
(René Pingen in de catalogus bij
Het gesnoeide Matisseboompje, kunst over kunst.)

Foto’s boven:

* GIJS FRIELING -detail van de installatie: “‘t is alles een groote eenheid Bert”
(naar Mondriaan), muurschildering en borduurwerk. * CAREL BLOTKAMP – “there is no such thing as good painting about nothing” ( naar Mark Rothko), 1980 polymer op hout op doek. * CAREL BLOTKAMP – Blauwe studie naar Matisse (naar Van Golden) 2006 pailletten op folie. * MUSEUM Jan Cunen, Oss * THOMAS RAAT – BW 2008 plakplastic op papier 170x515cm. * PAUL KLEMANN –  Het gesnoeide Matisseboompje 2008 potlood, kleurpotlood op papier 45x32cm. coll: Van Heesch. *DOORKIJK in tentoonstelling, werk van Thomas Raat en Paul Klemann
* CAREL BLOTKAMP –  detail van Blauwe studie naat Matisse (naar Van Golden) pailletten op folie. * THOMAS RAAT – detail van Ghost: Hunting scene/Last Supper 2007 plakplastic op papier. Particuliere collectie Brussel. * DAAN VAN GOLDEN – Rode studie 1982 olieverf op doek 280x127cm. coll: Stedelijk Museum Schiedam. *DAAN VAN GOLDEN – Studie Dürer 1987-2007 foto.
* GIJS FRIELING – detail installatie: “‘t is alles een groote eenheid Bert” (naar Mondriaan), muurschildering en borduurwerk. * Wervend pamflet.

MATISSEBOOMPJE

Carel Blotkamp – Lucassen – Gijs Frieling – Thomas Raat – Paul Klemann
Daan van Golden – Marijn van Kreij

Museum Jan Cunen – Molenstraat 65 –  5341 GC Oss
www.museumjancunen.nl open: dinsdag t/m zondag 12.30-16.30uur

2 comments

[…] Matisseboompje gesnoeid zie: Chapelle Matisse zie: Present from a friend […]

Posted by Marjolijn van den Assem » glinster-Matisse/Van Golden, on February 9th, 2010, às 9:38 am. #.

[…] Charley Toorop zie: Morris Louis zie: Ree Morton zie: Matisseboompje gesnoeid « Atelierbezoek […]

Posted by Marjolijn van den Assem » Chabot Museum Rotterdam, on January 13th, 2011, às 9:52 am. #.

Leave a comment!MessageMarjolijn van den Assem © 2007 - 2013.

Simple Grey theme developed by Rodrigo P. Ghedin.

WordPressFAMFAMFAM
Clicky Web Analytics