Marjolijn van den Assem

Tekeningen en Schilderijen

M3

Marjolijn Uncategorized

M3 presenteert:
Buiten de oevers van de Lek
“tekeningen”
Marianne Vermeijden & Marenne Terlingen & Marjolijn van den Assem
Galerie EM emmy miltenburg, Schiedam
22 april t/m 28 mei 2011
Geopend door Gerrie Andela op 22 april 2011 om 17.00 uur
zie: Exhibition(overview)

M3
Foto: Marianne Vermeijden

Je zou willen dat er veel over De Lek is geschreven. En dat vele dichters hun ziel en zaligheid op het breed stromend water van deze 2.200 jaar oude rivier hadden losgelaten. Maar dat is niet het geval.
Een ode aan de Lek is onvindbaar en er is ook geen schilder die, net als Willem den Ouden met de Waal, jaren aaneen de rivier trouw is gebleven.
De Lek ligt bij Schoonhoven gewoon de Lek te zijn en hij gedraagt zich alsof dat niets bijzonders is, zoals hij zich ook in de rest van het land – van Wijk bij Duurstede tot Dordrecht – niet opschepperig in gekke bochten wringt.
Het voorstel om te gaan tekenen bij de Lek riep ook niets bijzonders in herinnering.
Het had ook de Maas kunnen zijn, ware het niet dat die wel erg dicht bij huis lag.
Toch werd de Lek op zomerse dagen een toevluchtsoord voor het M3-genootschap waarachter Marjolijn van den Assem, Marenne Terlingen en Marianne Vermeijden schuilgaan.
Als de zon zich aandiende en verplichtingen het lieten afweten, reden we door het groene hart van de randstad naar Lekland.
Een juiste locatie was van groot belang. En dat betekende de lange dijk bij Schoonhoven afsukkelen, net zo lang tot zich een vrije toegang tot de rivieroever aanbood.
Zo’n plek moest dicht bij het water liggen, met veel onbedaarlijk groen en het liefst daar waar de Lek een bocht omslaat, zodat er nog iets in het vooruitzicht lag en boten als het ware de hoek omsloegen.
Niemand hield ons ooit gezelschap. Een genootschap is nu eenmaal een genootschap en dat breid je niet zomaar uit.
Een ieder zocht op zo’n oeverplaats zijn eigen stek. En dan gingen verfkoffers en tekendozen open. Urenlang werd er gezwegen.
Wolkenmassa’s verplaatsten zich, duizenden tonnen vracht gleden van zuid naar noord en vice versa. We keken, en maakten er geen woorden aan vuil, alsof de natuur geen tegenspraak duldde.
Alleen een zwanengezin van vader, moeder en vijf jongen liep af en toe parmantig van een verborgen plasje naar de grote rivier, niet zonder al die Fremdkörper die we waren, in de gaten  te houden. De jongen wierpen zich als speelballen in het water. Was er net een tanker gepasseerd dan gingen ze kopje onder door de na-ijlende golfslag.
Het ene lid schilderde met een Chinese penseel in acryl vooral water en wolken, met daartussen de toevallige struiken, bloemen of een welvende oever. Dat gebeurde onstuimig, met een zwier en snelheid die er nu nog van af te lezen is. Wat bewoog en opviel moest met verve, in likken, krullen en hinkstapsprongen tot stilstand worden gebracht.
De ander portretteerde de rivier alsof het de delta van de machtige Yangshe was, met mijlenbreed water, verre lege verten of af en toe een begroeiing die alleen zij kon waarnemen. Ze stoffeerde de oever eigenhandig en wie er getuige van was wist niet beter of de Lek had zich vermomd.
En dan was er het derde lid dat alleen zwart krijt gebruikte omdat ze nog niet aan kleuren toe was. Hortend en stotend moesten bomen en bosschages eraan geloven. Het water lag er wit en onaanraakbaar bij. Bij haar geen druk vaarwater of spiegelend wolkendek alleen het ruisen van de bomen en het gefluister van de planten.

De Lek heeft geduldig en majestueus geposeerd. M3 heeft zich in drie verschillende temperamenten om haar bekommerd. Wat we nu zien is hoe ze is, hoe ze was en hoe ze had kunnen zijn.

Marianne Vermeijden

Galerie EM emmy miltenburg
Lange Haven 106
3111 CJ Schiedam
Openingstijden: do.vr.zat. van 12.00 tot 17.00 en op afspraak.
Deze tentoonstelling is gekoppeld aan:
All About Drawing“, 100 Nederlandse kunstenaars,
Stedelijk Museum Schiedam.
M3(fotoMarianne)
M3 (foto: Marianne Vermeijden)

zie: All About Drawing(1)
zie: All About Drawing(2)
zie: Clouds
zie: Echo van de overwal
zie: Moody waters
zie: Ode
zie: Snijden
zie: Bindweed
zie: Buiten de oevers van de Lek

4 comments

[…] Uit begeleidende tekst bij de tentoonstelling “Buiten de oevers van de Lek“, Marianne Vermeijden. (zie de volledige tekst: M3) […]

Posted by Marjolijn van den Assem » Buiten de oevers, on April 24th, 2011, às 4:25 pm. #.

[…] M3 poogt ook deze zomer weer te oogsten langs de Lekdijk, maar onheil dreigt: er doemen graafmachines op langs de Lek! […]

Posted by Marjolijn van den Assem » changing landscape, on July 25th, 2011, às 8:55 am. #.

[…] Onweer boven de Lek, acrylverf op papier 23 x 30 cm. Marjolijn van den assem, 2010 […]

Posted by Marjolijn van den Assem » Aanbieding!/December-offer!, on December 1st, 2011, às 12:18 am. #.

[…] 2009 acryl on paper 23 x 30 cm. Marjolijn van den […]

Posted by Marjolijn van den Assem » Aanbieding!/January-offer!, on January 1st, 2013, às 12:25 am. #.

Leave a comment!MessageMarjolijn van den Assem © 2007 - 2013.

Simple Grey theme developed by Rodrigo P. Ghedin.

WordPressFAMFAMFAM
Clicky Web Analytics