La Superba

centro-storico(Fred)

centro storico, 152-delig 2007 museumkarton/inkt/nietjes 275 x 500 x 15cm
& vier ruimtelijke werken.
(foto: Fred Sonnega)
zie: senza titolo

Superba
La Superba
Ilja Leonard Pfeiffer
Uitgeverij De Arbeiderspers 2013
….
“Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is:
Genua, La Superba (de hoogmoedige).”
….
“Geluk is, kortom, een kortstondige illusie zonder enige vorm van diepgang, stijl of klasse. De suikerspin onder de emoties. Toch voel ik mij, bij gebrek aan een beter woord, gelukkig in Genua, op een goudgele, trage, duurzame manier. Niet als een suikerspin, maar als een goed glas. Niet als een kermis, maar als een oerbos. Niet als een bekkenslag, maar als een symfonie.”
….
“Als je op de kaart kijkt, gaat het om vijf of zes stegen: Vico della Croce Bianca, Vico del Campo, Vico di Untoria, Vico dei Fregoso, Vico degli Adorno en misschien ook Vico San Filippo. Maar de kaart klopt niet helemaal. Er zijn ook spleten tussen de muren en ingestorte palazzi vormen nieuwe pleintjes zonder naam. De ratten zijn zo groot als schoothondjes. Zij kennen de weg en maken zich zo snel mogelijk uit de voeten, net als de Marokkanen die schichtig als schimmen langs de beschimmelde muren schuren.”
….
“Wat vijf eeuwen geleden nog toekomst was, is nu een herinnering aan een droom van gisteren. Alles is veranderd, maar niets is veranderd. De gauwdieven en gevallen vrouwen van toen zijn er nog steeds. De straten zweten. De eeuwenoude muren druipen van het vocht.”
….
“(…) In augustus staat de stad opeens blank van de hitte. En wanneer de bewoners in september terugkomen van vakantie en in allerijl de kraan dichtdraaien en de stop eruit trekken, duurt het nog een paar maanden om al die zomer op te dweilen.”
….
“U heeft grote indruk gemaakt in Centro Storico. Iedereen kent u.”
….
Uit: La Superba, Ilja Leonard Pfeijffer
….
zie: Genova on my mind
zie: cascata d’acqua
zie: Travelogue(4)
zie: Genua-citaten
zie: kunstwordtterugkunst
zie: Thawing Wind
zie: dooiwind

One thought on “La Superba”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *