Chinese waterval (1)

waterval bij Lung Shan Tempel, Taipei (Taiwan)

Niet speciaal gezocht, meer “op mijn pad gekomen” was een reis naar China en Taiwan, waarvan ik onlangs terugkeerde. Het was een enerverende, indrukwekkende, vervreemdende reis. Maar bovenal inspirerend, doordat ik twee calligrafie-tentoonstellingen kon zien, één in het National Art Museum in Hong Kong en de andere in het National Palace Museum in Taipei. De tentoonstelling in Hong Kong gaf veel technische achtergrond-informatie over “the art of writing”, de tentoonstelling in Taipei ging over de restauratie van eeuwen-oude calligrafieën. Er waren met inkt geschilderde grote landschappen met tekst, op rollen, in één stuk of op elkaar aansluitend. Tekst-blokken in strenge ordening op lange uitrolbare vellen geplakt.
Oeroud en hedendaags bij elkaar. Alles leek in grote vaart geschilderd, trefzeker, zoals onontkoombaar bij deze techniek, onleesbaar en toch met een grote zeggingskracht.
Véél getekende/geschilderde watervallen ook, het water wit uitgespaard. De waterval blijkt het symbool van de reiniging van de ziel te zijn. Dat werd mij duidelijk bij de ingang van de Lung Shan Tempel in Taipei, waar in het voorportaal enkele grote watervallen zijn aangebracht, rustgevend, verkoelend, klaterend uitmondend tussen de goudvissen… Vandaar wordt het water weer omhooggepompt en begint een nieuwe vrije val.
De relatie met mijn eigen “gevonden” watervallen in mijn dooiwind-project (zie dooiwind, 12 mei 2008), werd me daar ter plekke geopenbaard.
Ik moet meer afstand nemen van de bewijsdrang en het calligrafische, seismografische handschrift laten stromen, ondanks de technische “onuitvoerbaarheid” van die naar-beneden-stortende, strepen-trekkende- watermassa die kolkend zijn weg vindt, die als vanzelfsprekend een universeel verhaal lijkt te vertellen.
Met een koffer vol nieuwe penselen en een traditionelere kijk op de techniek van de calligrafie ben ik teruggekeerd in mijn atelier:
aan het werk!

*zie: gemengde techniek.

zie: parallel falls

zie: splash!

zie: The process of thawing

5 thoughts on “Chinese waterval (1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *