Jenseits/Diesseits


Atelier januari 2009:
kijken, denken en lezen, de reikwijdte van de dooiwind aftasten:

Nietzsches blik wendt zich in De vrolijke wetenschap van noord naar zuid, van het JENSEITS naar het DIESSEITS (…)

De vrolijke wetenschap verscheen in augustus 1882 (…) Nietzsche had eraan gewerkt vanaf het voorjaar van 1881, toen hij in Sils-Maria was, in Genua, waar hij van oktober 1881 tot eind maart 1882 verbleef, in Messina en Rome (…) en in Lüzern, Bazel en Naumburg waar hij de maanden mei, juni en juli 1882 doorbracht.

De ziekte, de jarenlange ontbering ervoer Nietzsche als een tijd van VERIJZING, waarin zijn trots het gevecht aanging met zijn lijden en waarin hij leefde in eenzaamheid, omdat hij het onder de mensen niet meer uithield.
(…) Het ijs in hem smelt door de Genuese zon en nieuwe, hoopgevende gedachten. Vandaar dat Nietzsche zo mooi zegt, dat het boek in “de taal van de DOOIWIND” is geschreven en dat er “aprilweer” in zit: hij komt vers uit de winter, er is nog een rest van winter te bespeuren, maar ook al “overwinning op de winter”.

Uit: Martine Prange
Lof der Méditerranée, Nietzsches vrolijke wetenschap tussen noord en zuid.


Sils Maria en het meer van Silvaplana en omgeving, Nietzsches favoriete wandelgebied.


Salita delle Battistine 8, Genua, waar Nietzsche een kamer huurde.

zie: the process of thawing
zie: sgelare (the process of thawing)
zie: Memories of Sils Maria

6 thoughts on “Jenseits/Diesseits”

  1. Tsjonge Marjolijn,
    Wat hangt dat atelier weer vol.
    Tijd voor een expositie zou ik zeggen.
    Groetjes, Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *