Vazen-Eigenmaak-Dag

Gisteren maakten 20 kunstenaars zich ieder 2 vazen eigen in de SBB, de Goudse Keramiekschool. Dit in opdracht van MuseumGoudA ten behoeve van een tentoonstelling in 2010 (19 maart/29 mei).

Het zal een interessante tentoonstelling worden gezien de grote verscheidenheid in aanpak van de deelnemende kunstenaars*.

Mijn werkproces:

Geïntrigeerd door het ongrijpbare opschrift “KENNIS IS MACHT, KARAKTER IS MEER” in de hal van de Keramiekschool Gouda, heb ik me verdiept in de achterliggende gedachte. Het blijkt een levensmotto van het Korps Adelborsten te zijn. Het schrille contrast in levensinstelling van Adelborsten en kunstenaars heeft mij danig beziggehouden.

Na een tralie-achtige onderschildering van zwart- en blauw-bakkende slib, beschreef ik mijn vazen met een zelfgemaakt uittreksel van het boek “Kennis is macht, karakter is meer” van W. Burggraaf.
De “bramen” die het schrijven in “leerharde” klei opleveren, geven mijn stoere vazen een aangetaste, kwetsbare uitstraling. Glazuur zal straks de breekbare bramen bijeenhouden en het geheel doen glanzen als een Adelborst-decoratie.

Voor de tekst op de vazen zie: Adelborsten

Foto’s: Keramiekschool Gouda (SBB)/ Carel Blotkamp/ Hans Tutert/ Moritz Ebinger/ detail vaas Marjolijn/ Lisa Couwenbergh (proefmodel)/ Marjolijn van den Assem

zie: Keramiek-experiment (1)
zie: Keramiek-experiment (2)
zie: Peinture Céramique

* Deelnemende kunstenaars:
Arjanne van der Spek, Bettie van Haaster, Carel Blotkamp, Dorian Hiethaar, Gabriëlle van de Laak, Gijs Assmann, Hans Tutert, Helen Frik, Hieke Luik, Lisa Couwenbergh, Lizan Freijsen, Marjolijn van den Assem, Mary Waters, Moritz Ebinger, Paul van Dijk, Roland Sohier, Sonia Rijnhout.

2 thoughts on “Vazen-Eigenmaak-Dag”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *