Keramiek-experiment (1)

In opdracht van MuseumGoudA experimenteerden Roland Sohier en ik in Steyl-Tegelen met het beschilderen van vazen. Onder de bezielende en zorgzame leiding van de pottenbakkers Niek & Pim Hoogland, werd op de traditionele manier gewerkt. Roland schraapte weg, kraste, schuurde en vulde schilderend in. Ik gebruikte de “ringeloor” (rubber balletje met tekenbuisje eraan, gevuld met zwart en wit rivierslib), een blauwe en groene rivierslib-onderschildering en het penseel met cobaltblauw-bakkend slib.

Tijdens het beschilderen kon ik nauwelijks zien wat ik deed omdat de grijzige “modder” (slib) waarmee ik werkte alleen door het opschrift op het emmertje, dat de toekomstige kleur van de inhoud aangaf, uit elkaar te houden was. Pas tijdens het bakken zal straks het effect van de uiteindelijke kleurcombinaties op mijn vazen (4 kleinere, 1 grote) duidelijk worden.
Het vertikale en bolle van het te beschilderen vaas-oppervlak maakt dat het opbrengen van vloeibaar slib slechts snel en gedecideerd kan geschieden. Dat vereist zelfvertrouwen. In een poging om enige ervaring op te kunnen doen met de “ringeloor” oefende ik op (vlakke) tegeltjes…

Door de verschillende tekenstijl en werkwijze van Roland Sohier en van mij bestrijken we een breed scala in dit experiment. Hopelijk wordt ons keramiek-avontuur van deze week in Steyl-Tegelen het uitgangspunt voor een tentoonstelling in MuseumGoudA, waarbij een selecte groep kunstenaars keramiek zal gaan beschilderen.


boven (rechts): vaas (ongebakken) Roland, 28cm. hoog/ boven (links): vaas (ongebakken) Marjolijn, 54cm. hoog

Met DANK aan Niek & Pim Hoogland!

zie: MuseumGoudA

5 thoughts on “Keramiek-experiment (1)”

  1. Ik vind het héél jammer voor Roland, maar ik ga toch voor jouw vaas.
    Prachtig! Zou ik zo in mijn huis willen zetten.
    (Kan Vallauris niet aan tippen, naar mijn idee)

  2. Dank je wel, Annelies! Vallauris speelt trouwens een grote rol in het boek “Keramiek en Fauvisme”, het uitgangspunt voor dit keramiek-experiment. Als ons experiment in Tegelen geslaagd blijkt, wordt een soortgelijke tentoonstelling georganiseerd door MuseumGoudA als destijds, rond 1910.

  3. Begrijp ik het goed dat de vazen op de foto’s nog ongebakken zijn? Zo ja, dan ben ik benieuwd naar de kleur van het eindresultaat. Zou het wel leuk vinden die straks te zien in museum Gouda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *