Reindeer/Rendiermos(s)

Van mijn (Nietzsche)speurtocht in het OberEngadin bracht ik rendiermos mee.
Het is grijs-wit-groen van kleur, ingedikt en taai.
Tijdens bergwandelingen bepalen de vele mossen de stemming van het landschap.

Op de grens van de alpenweiden en de rotshellingen leven gemzen. Nog hoger komen steenbokken voor. Ook leeft hier de sneeuwhaas, in de zomer met bruine pels, in de winter met een witte pels. Bijzonder is het sneeuwhoen die goed tegen zeer lage temperaturen, ijzige wind en sneeuw kan. In Italiaans Zwitserland heeft de dierenwereld een Noord-Italiaans-Mediterraan karakter met o.a. blinde mol, Italiaanse egel, Italiaanse mus, smaragdhagedis en kleine schorpioenen. Vogels die veel voorkomen in de Alpen zijn de steenarend, de sneeuwvink, de alpenkraai, de rotspieper en de rotskruiper. Amfibieën als bruine kikker, pad en alpensalamander komen tot op grote hoogte voor.
Van de vele beschermde gebieden is het Zwitserse Nationale Park (gesticht 1914) in het Engadin, Graubünden, wereldberoemd; dit nationale park is eveneens centrum van onderzoek (o.a. door @Omasaurus).

Cladonia rangiferina, also known as Reindeer moss is a light-colored, fruticose lichen belonging to the family Cladoniaceae. It grows in both hot and cold climates (like the OberEngadin) in well-drained, open environments. Found primarily in areas of alpine tundra, it is extremely cold-hardy. As the common names suggest, Reindeer moss is an important food for reindeer (caribou), and has economic importance as a result. Reindeer lichen, like many lichens, is slow growing (3-5 mm per year) and may take decades to return once overgrazed, burned, trampled, or otherwise consumed.
(Wikipedia)
zie: Hagedissen
zie: Eidechse/Lizard/Hagedis
zie: Bergwandeling (detail)
zie: Smilax(Struikwinde)
zie: Travelogue