Current/Stroom

A current, in a river or stream, is the flow of water influenced by gravity as the water moves downhill to reduce its potential energy. The current varies spatially as well as temporally within the stream, dependent upon the flow volume of water, stream gradient, and channel geometrics. In tidal zones, the current in rivers and streams may reverse on the flood tide before resuming on the ebb tide.

Sgelare (2) 2008 11-delig o.i.inkt op papier 275 x 260 x 16cm. (detail)
Dit werk is binnenkort te zien op de Art Amsterdam (bij RAM Rotterdam)

Een stroomversnelling is een hydrologisch verschijnsel dat bestaat uit het deel van een waterstroom dat door verlies van hoogte over een korte afstand (bijvoorbeeld door rotsen) versterkt wordt in snelheid en niveau en meestal turbulente stromingen tot gevolg heeft. Stroomversnellingen kunnen vaak worden herkend aan een versmalling van de stroom en aan rotsen die boven het water uitsteken. Als stromend water over en om de rotsen heen golft, ontstaan luchtbellen, waardoor het water een witte kleur krijgt en wildwater doet ontstaan.

zie: Falling Waters
zie: Parallel falls
zie: ice/water

One thought on “Current/Stroom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *