Luciditeit en Waanzin

…de onbeschrijfelijke sfeer van vreemdheid die om hem heen hing:
“Alsof hij uit een land komt waar verder niemand woont”

Jos de Mul (de Volkskrant 25-08-2000): Luciditeit en waanzin

tekeningNietzsche

Tekening door Nietzsche gemaakt te Basel in de periode 10 -17 januari 1889 toen hij opgenomen was in de (psychiatrische-)kliniek daar. Het geeft een vage herinnering van Nietzsche aan het Löwendenkmal in Luzern weer, waar hij in mei 1882 een huwelijksaanzoek aan Lou Salomé deed. De echtheid ervan is vastgesteld door de artsassistent Dr. Luxemburg.
24(10) Nagelaten fragmenten. Friedrich Nietzsche.

Epiloog:
Ik groet U allen, mijn lezers. jullie die niet opzettelijk met valse en scheve ogen een blik werpt in dit boek, jullie die in staat bent er meer in te zien dan een narrenhut waarin een karikatuur en spotbeeld van geestelijke vrijheid ter aanbidding is opgehangen. Jullie weten wat ik gaf en hoe ik gaf; wat ik kon en hoeveel meer ik wilde – namelijk een elektrische boog spannen die over honderd jaar heen reikt, van een sterfkamer naar de geboortekamer van nieuwe vrijheden van geest!

zie: Jan Emmens


Artaud
Antonin Artaud: Portrait of Jany de Ruy (2 july 1947)
graphite and wax crayon (65×50cm)

Over tien jaar word ik begrepen (…),
dan zal men mijn geisers kennen,
mijn ijsspiegels zien,
men zal geleerd hebben mijn giffen onschadelijk te maken,
MIJN ZIELE-SPELEN ZULLEN AAN  HET LICHT WORDEN GEBRACHT.”
(
Antonin Artaud in Navel der Onderwereld)
zie: Ziele-spelen: Artaud

De kunst en niets dan de kunst!
Zij is de grote schepper van mogelijkheden tot leven,
de grote verlokster tot leven,
de grote stimulans tot leven.
(17(2) Friedrich Nietzsche,  zie: Nagelaten fragmenten

 

 

 

2 thoughts on “Luciditeit en Waanzin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *