Tomás Saraceno in K21

Nog “tot in het voorjaar” te ZIEN  en te ERVAREN:
de aangroeiende spinnenwebben van Tomás Saraceno en zijn daarop gebaseerde installatie in orbit.
Met een ter beschikking gestelde overall en bergschoenen aan, kunnen tien personen tegelijk, op een hoogte tot 25 meter klimmen tot in de nok van K21, Kunstsammlung Nordrhein Westfalen, Düsseldorf (D).
Ik zag het Victor Veldhuijzen van Zanten doen… (zie foto’s)
Maar K21, een oogstrelend voorbeeld van architektonische transitie,  bevat ook voor niet-waaghalzen nog heel veel prachtigs!
Kunstsammlung Nordrhein Westfalen, Düsseldorf

Suspending more than 25 meters above the piazza of the K21 -Kunstsammlung Nordrhein Westfalen Düsseldorf- is Tomás Saraceno’s gigantic installation in orbit.
This steel construction spans the museum’s vast glass cupola on three different levels. Positioned within this net structure, which encompasses altogether 2500 m2, are half a dozen “spheres” – inflated PVC spheres having diameters up to 8.5 meters. Visitors have acces to this transparant installation and can move freely between the spheres on all three levels.

This floating spatial configuration becomes an oscillating network of relationships, resonances and synchronous communication. When several people enter the audacious construction simultaneously, their presence sets it into motion, altering the tension of the steel wires and the intervals between the three meshwork levels. Visitors can coordinate their activities within the space and are able – not unlike spiders in a web – to perceive space through the medium of vibration. Saraceno himself speaks of a new hybrid form of communication.
zie: Tomás Saraceno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *