gereedschap


Mijn favoriete Chinese kwasten: zie boven (én een twintig jaar oud bamboestokje-met-versleten-haren)
Favoriete inkt: Windsor & Newton Black Indian Ink (Windsor & Newton’s black indian ink is made from a lightfast pigment dissolved in a superior shellac solution).
Favoriete potloden: KOH-I-NOR Hardtmuth 1500, 4H tot 8B


Uit: Chinese Landscape Painting for Beginners, Li Dongxu.

In het National Art Museum in Hong Kong kocht ik bij de educatieve, maar adembenemende calligrafie-tentoonstelling het boek Chinese Landscape Painting for Beginners. Op de tentoonstelling kon men aan de hand van een instructiefilmpje en aan een bureau met penselen en water, op een plastic vlak oefenen in “the art of writing”. Na diverse Chinese bezoekers aan het werk te hebben gezien zonk de moed me in de schoenen. Het was zoiets als dansen met negers. In het boekje voor beginners doet men het voorkomen alsof je met het juiste gereedschap in tien stappen virtuoze watervallen schildert…na veertig jaar ervaring met de Chinese penseel weet ik beter..

zie: zomerse winterwaterval
zie: dooiwind

3 thoughts on “gereedschap”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *