Cornel Bierens

VAN HARTE AANBEVOLEN:
In opdracht van het Mondriaan Fonds schreef Cornel Bierens het essay:
DE HANDGEZAAGDE ZIEL

Bestellen (€15,-):  Mondriaan Fonds … DOEN!
***

Maar ook zeer de moeite waard:

Cornel

DE ZAKHEILIGE VAN DOETINCHEM van Cornel Bierens

De zakheilige (28 x 9 mm) is een beeldje uit 1830, dat in de zak werd meegedragen als afweermiddel tegen ziekte, gevaar en andere spoken op de levensweg.

Dit bronzen beeldje van nog geen 3 cm hoog staat centraal in een kunstwerk van Cornel Bierens in het atrium van parkeergarage Het Loo in Doetinchem. Samen met zijn assistenten maakte hij het werk ter plaatse gedurende de eerste maanden van 2011. De 19de eeuwse zakheilige is in 2007 gevonden bij opgravingen die zijn verricht voordat de bouw van het Lookwartier begon. Het beeldje is te bewonderen in een eigentijdse variant van de reliekschrijn, maar ook te herkennen in een installatie, samengesteld uit andere archeologische vondsten uit Doetinchem en omgeving.

CornelBierens

Het 16 meter lange kunstwerk bestaat uit 125 roestvrijstalen staken, die ieder een archeologische scherf omhoog houden. Op de onderste verdieping kun je er een sculptuur in zien van een groep stengels met een bont bladerdak. En een verdieping hoger, wanneer je vanuit één bepaald punt kijkt, een uit elkaar gevallen en weer in elkaar gelijmd heiligenbeeld. Het werk wordt omsloten door twee rode wanden met dichtregels van dichter en archeoloog Esther Jansma.

Het kunstwerk is gemaakt vanuit de gedachte dat onze aanwezigheid in een parkeergarage doorgaans niet meer is dan een overgangsmoment. Eigenlijk precies zoals ons hele leven, want ook dat is maar kort vergeleken bij de eeuwigheid. Maar het wordt alweer langer als we beseffen dat heel ons verleden nodig was om precies dat ene leven van ons tot stand te brengen. In dit kunstwerk kijken we door een sleutelgat naar dat verleden, om te zien dat alles wat al in stukken uiteen was gevallen, toch weer op een mooie manier kon worden samengesmeed.

(tekst ontleend aan bovenstaand boekje)
***

zie: Just Quist
zie JCJ Vanderheyden
zie: Noëlle Cuppens
zie: Shelagh Keeley
zie: Martial Raysse
zie: Hieke Luik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *