Beeldspoor

In de Rotterdamse Schouwburg zijn, naast spraakmakende Nederlandse en buitenlandse voorstellingen en eigen producties, voorstellingen te zien uit het Nederlandse toneel-, dans- en operarepertoire. Theatermakers laten echter niets tastbaars na. De voorstelling wordt gespeeld en is daarna weg, verdwenen.

Het gebouw vraagt, smeekt bijna om SPOREN van al dat mooie, prachtige, belangwekkende of onthutsende theater. In samenwerking met de architect van de Rotterdamse Schouwburg, Wim Quist, is in 1988 het plan ontwikkeld om in totaal 84 aluminium platen (90 x 105 cm) aan de muren boven de trappen te bevestigen. Deze platen kunnen worden gedemonteerd en aan een uitverkoren kunstenaar meegegeven. In de beslotenheid van het atelier kunnen dan indrukken en ideeën gestalte krijgen. Van de kunstenaar wordt verwacht dat hij/zij het theaterprogramma bestudeert en voorstellingen bezoekt, om vanuit zijn/haar opvatting een kunstwerk te maken met een autonoom karakter. De uitvoering van dit beeldende kunstproject is in handen van Stichting Beeldspoor, die ernaar streeft om vier kunstenaars per jaar een opdracht te geven. Zij is daartoe afhankelijk van subsidies en DONATIES.
(uit: catalogus Beeldspoor)

zie: www.schouwburg.rotterdam.nl/beeldspoor

Al enkele jaren maak ik deel uit van de Beeldspoor-commissie van de Rotterdamse Schouwburg, die met grote zorgvuldigheid de kunstenaars selecteert. De jaarlijkse presentatie van nieuwe Beeldspoor- kunstwerken èn de makers daarvan is voor velen, waaronder voor mij,  een gebeurtenis waarnaar met spanning wordt uitgezien. Het is iedere keer weer een verrassing en er heerst altijd weer opwinding wanneer de kunstwerken feestelijk worden onthuld. Het opnemen in de “ere-galerij” wordt steevast afgesloten met een bijzondere theatervoorstelling.

De kunstenaars die tot nu toe deelnamen aan BEELDSPOOR:
Jan Fabre, Bas Meerman, Olpaert de Otter, Henri Jacobs, Herman Helle, Moritz Ebinger, Toine Horvers, Karin van Dam, Joost Swarte, Peter Vos,Paul Blanca, Rob Birza, Philip Akkerman, Joep van Lieshout, John Körmeling, Peter Struyken, Moshekwa Langa, Hermann Pitz, Ritsaert ten Cate, Erik van Lieshout, Erwin Olaf, Lidwien van de Ven, Lizan Freijsen, Karin Arink, Lydia Schouten, Fahrettin Orenli, John van ‘t Slot, Aglaia Konrad, Willem Oorebeek, Inez van Lamsweerde, Dick Wiarda, Han Schuil, Marc Bijl, Hans Verweij, Reinier Lucassen, Ronald Cornelissen, Co Westerik, Erszébet Baerveldt, Regula Maria Müller, Marc Mulders,  Jean Marc Spaans, Charly van Rest, Teun Hocks, Rineke Dijkstra, Emo Verkerk, Ine Lamers, JCJ Vanderheyden, Marjolijn van den Assem, Axel van der Kraan, Pieter Laurens Mol, Sylvie Zijlmans, Wim T. Schippers, Mathieu Ficheroux, Christina de Vos.

2 thoughts on “Beeldspoor”

 1. Dag,
  Ik ben op zoek naar een werk dat in het kader van beeldspoor heb gemaakt tbv een publicatie en eventueel een tentoonstelling (in 2025)
  Zou graag met iemand hierover in contact komen; daar ik zelf in Brussel woonachtig ben is het voor mij lastig zoeken.
  Bij voorbaat dank, en
  met vriendelijke groet,
  Willem Oorebeek

  1. Beste Willem Oorebeek,
   Ik ben al vele vele jaren niet meer bij Beeldspoor betrokken en weet ook niet wie daar inmiddels over gaat.
   Waarschijnlijk is het toch het beste om bij de Rotterdamse Schouwburg te informeren wie daar nu over gaat.
   010-4044111 denk ik.
   Ik weet wel dat alle werken zijn gerestaureerd en goed worden beheerd.
   Met vriendelijke groet,

   Marjolijn van den Assem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *