aalmoes

Nergens raakt het méditerrane licht me heftiger dan als twinkeling tussen de takken
van de Pin d’Alep, zoals hierboven bij het Nietzsche-pad in Eze.
Die Pin d’Alep kweek ik trouwens uit zuid-franse dennenappels in mijn eigen tuintje
langs de Nieuwe Maas in Rotterdam,
het méditerrane licht vervangen door “Hollands Licht


Côte d’Aumone (18) 1994 olieverf op linnen 40x60cm.
(aumône=aalmoes)

5 thoughts on “aalmoes”

 1. Ha Marjolijn,

  Wat ik mij nog steeds afvraag, nu weer na het zien van die twee foto’s op je site, is dit: de een zegt dat het licht en de kleuren in het zuiden zo veel sterker zijn dan hier in het noorden, dus bij ons. Matisse heeft er over geschreven (in positieve zin, over het zuiden), Bonnard ook (die zei: als ik in het zuiden een schilderij maak met een blauwe lucht en ik breng het schilderij naar Parijs, dan is het blauw grijs geworden). Aan de andere kant Hypolite Taine, die het tegenovergestelde beweerde: in het zuiden is het grijs (grisaille), in Nederland, daar moet je zijn! Daar is alles kleur en nuance enz enz. En dan is er nog de meteoroloog/fysicus Gunther Konnen, die zegt dat je voor echt heldere blauwe luchten in Noorwegen moet zijn, en zeker niet in Frankrijk, want daar is het maar flauw. Maar als ik je foto’s zie dan denk ik: tja, die hemelkoepel in Frankrijk is toch echt knalblauw, die aan de Maas grijs.
  Om over na te denken…
  Groet!
  Maarten

 2. Leuk, bedankt Maarten, inderdaad…om over na te denken.
  En geur? Zou dat invloed hebben op kleurbeleving? En herinnering? Die Pin d’Alep aan de Maas (iemand zei ooit dat er in heel Zuid Frankrijk geen gezondere pijnboom staat dan hier aan de Maas: water, water, water) is een fletse boom vergeleken bij die ingedikte, gedrongen, waterarme, zonrijke, karaktervolle pijnbomen aan de Méditerranée. Hij ruikt naar NIKS en komt toch uit een Zuid Franse dennenappel. Ken je die krachtige, zware harslucht van de Pin d’Alep van het Zuiden? De herinnering aan die geur en aan het paarsblauw door z’n zwartbruingroene takken elders geeft hier de lucht boven de Maas, die een meter verder zijn geheel eigen rijkdom heeft, schoonheid (voor mij).
  Groet,
  Marjolijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *