Fantin-Latour

Museum Gouda(NL) presents:

HENRI FANTIN-LATOUR

26 OKTOBER 2013 t/m 30 MAART 2014

Fantin-Latour(detail)
Henri Fantin-Latour 1876 oil on canvas(detail)

Van 26 OKTOBER 2013 t/m 30 MAART 2014
zijn ruim 50 schilderijen van de Franse kunstenaar
HENRI FANTIN-LATOUR (1836-1904)
in MUSEUM GOUDA te zien.

Museum Gouda toont het EERSTE OVERZICHT van Fantin-Latour in Nederland!
Het wordt een tentoonstelling met intieme portretten, rijke stillevens en dromerige taferelen. Met bruiklenen uit o.a. Musée d’Orsay Parijs en het Rijksmuseum Amsterdam. In de tentoonstelling zullen vijftien stillevens met bloemen van Fantin-Latour te zien zijn. Het accent zal liggen op Fantin-Latour’s “fluwelen touch”, zijn tedere weergave van kwetsbare bloemen. De stillevens zijn afkomstig uit musea in Grenoble, Parijs, Otterlo en Amsterdam. Vooral in Engeland heeft Fantin-Latour veel bekendheid gekregen onder particuliere verzamelaars met zijn bloemstillevens. Rozen, anjelieren, viooltjes, margrieten, seringen, gladiolen; waarschijnlijk allemaal geplukt in zijn eigen tuin en vervolgens geschilderd in zijn atelier.
zie: Fantin-Latour in Museum Gouda

Henri-Fantin-Latour
Bloemen, Henri Fantin-Latour 1876 oil on canvas 34,2 x 26,2 cm
collectie: Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Eind 1876 trouwde Fantin-Latour met Victoria Dubourg die in het Normandische Buré beschikte over een door een grote tuin omgeven buitenhuisje. Hier vond de schilder alle bloemen die hij zich maar wensen kon. Er brak een productieve tijd aan, waarin het ene bloemstilleven na het andere het atelier verliet. De werken uit deze periode tonen dat Fantin-Latour direct naar de natuur schilderde en niet aan de hand van schetsen of compositiestudies. Een groot probleem vormde het verwelken van de bloemen, waardoor een snelle manier van werken vereist was. In kleine, losse verftoetsen zette hij elke bloem afzonderlijk zo nauwkeurig mogelijk op, om vervolgens met de hand van de meester hier en daar details aan te brengen.
bron: Fantin-Latour in collectie Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Rozen en pioenrozen waren Fantin-Latours lievelingsbloemen. Hij  schikte zijn boeketten in glazen vazen van eenvoudige vorm. Deze waren gemakkelijk te schilderen, kostten vrijwel niets en leidden de aandacht niet van de bloemen af.
zie: collectie Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Cyclamens
Cyclamens (detail) 1860 oil on canvas Henri Fantin-Latour

*In Museum Gouda wordt tijdens de tentoonstelling een film over Henri Fantin-Latour vertoond waaraan ik een bijdrage heb mogen leveren.

zie: kringgesprek
zie: récolte de septembre
zie: close to flowers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *