Tricot Winterswijk


Tricot/Winterswijk

Rob Smolders heeft een sterk staaltje van doorzettingsvermogen geleverd:
in de prachtig gerestaureerde Tricot textielfabriek vestigde zich een tentoonstellingsruimte voor moderne kunst én werd de collectie Wim Izaks ondergebracht. De mooie catalogus bij de openingstentoonstelling “Scherp gesneden/raak getypeerd”, met tekst van Rob Smolders, werd op 17 mei 2008 gepresenteerd. Een eerbetoon aan Jo Izaks (1949-2006) de zus van Wim, die gedreven en doortastend haar broers werk onder de aandacht bracht en het initiatief nam voor dit nieuwe onderkomen.
Aan de openingstentoonstelling nemen deel:
Jurriaan Molenaar, Guido Lippens, Paul van Dongen, Vanessa Jane Phaff, Barend van Hoek, Nan Groot Antink, Marjolijn van den Assem.

Uit de catalogus:

Scherp gesneden/raak getypeerd:
…Kunstenaars van verschillende generaties die een grote verscheidenheid aan opvattingen en werkwijzen aan de dag leggen, dat mag een rode draad worden in het programma. Zij treffen elkaar in hun vindingrijkheid en volharding, hun nooit uitgepraat raken over zaken die ertoe doen.
De expositieruimte heeft een locatie gevonden die als een onontdekte parel in de achterhoek ligt. Winterswijk staat bij kenners van het landschap hoog genoteerd om de natuurlijke rijkdom en variatie.

…Marjolijn van den Assem reist in gedachten door het landschap, naar een historisch beladen plek of zelfs met de woorden van een brief mee, en registreert haar reis met potlood, inkt en papier. Ze schrijft en schetst met potlood en vult in met Oost-Indische inkt. De verbeelding krijgt dikwijls daarna pas vorm als het papier verknipt, versneden of afgeknabbeld geplooid wordt naar de gedachtengang die het uit moet beelden. Aangezien herinneringen en assosiaties zich niet onderwerpen aan de wetten van chronologie en zwaartekracht, kunnen flarden en fragmenten in elk denkbare relatie tot elkaar komen te staan. Het papier kan hangen, liggen en zelfs staan. Het kan opengescheurd zijn, samengebonden, gekruld, gevlochten of tot bloemkelken gemodelleerd. Op een of andere wijze zoekt en herschept Van den Assem steeds de natuur. Haar seismografische manier van tekenen leidt nooit tot abstracte krabbels. De grilligheid van haar denken en voelen krijgen de gedaante van een landschap, mooie woorden die van een bloem, de behoefte aan concentratie vertaalt zij als een takje met wat bloesem, in potlood en streling op papier. Materiaal en gebaar laten zich niet meer los van elkaar beschouwen…

via campagnano (45) 2004 2-delig. acryl/potlood/nietjes op papier 71x115x37cm/70x50x11cm.
Na tijdelijke sluiting te zien van 1 november 2008/1februari 2009  bij Tricot/Winterswijk.
zie: www.tricotwinterswijk.com

2 thoughts on “Tricot Winterswijk”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *